Webin Ustası Nasıl Olunur

Web sitesi tasarlamak bir bakıma kolay bir bakıma çok zor. Herkesin “Webmaster” olduğu bu dönemde, Web konusunda “eğitimli” olduğunuzu firmanıza nasıl kanıtlayacaksınız?

     Internet’in hayatımıza girdiği ilk günlerde gündelik yaşantımızda bu kadar yer alacağını kestirmek çok kolay değildi. Bu gün ise bir çok alanda işlerimizi yapabildiğimiz bir araç oldu. Bundan 3-5 sene öncesinde lüks olan Internet artık bir gereksinim. Neden ve nasıl bu kadar hızlı yaygınlaştığını sorguladığımızda aradığımız her bilgiye kolayca ulaşabilir olmamızın nedenlerin en başında geldiğini görüyoruz. Internet’in bütün bu nimetlerinden yararlanırken devamlı olarak karşımıza çıkan yegane terim WWW (World Wide Web) yani Web’dir. İhtiyaçlar sonrasında her geçen gün hatta dakika dünya üzerinde farklı bölgelerden yeni Web siteleri yayına başlıyorlar.

Web Sitelerini Kimler Yapıyor?
Kullanımın yoğunlaşması ile birlikte Web sitelerinin çoğalması ve bu siteleri yapacak eleman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Peki Web sitelerini kimler, nasıl yapıyor? Aslında yapılan araştırmalara bakılırsa dünya üzerinde bu sitelerin çoğunu bireyler hobi amaçlı olarak yapıyorlar ve güncelliyorlar. Kişisel sayfa olarak adlandırılan bu siteler günümüzde Internet’teki Web Çöplüğü gibi kavramlara sebep olmakta. Çünkü bir çoğu artık hiç bakılmayan, hatta yapan kişi tarafınca bile adresi unutulan ama hali hazırda yayında olan sayfalar. Yine araştırmaların sunduğu bulgulara göre insanların gündelik yaşantılarında kullandıkları siteler de zaten bu siteler değil.

     Kurumların yaptıkları ve belli bir alt yapıya sahip siteler kullanıcılar açısından daha çok tercih ediliyorlar. Sebeplerine bakılacak olursa, görülen o ki kullanıcılar aldıkları bilgilerin yada hizmetlerin doğruluğuna daha çok inanıyorlar ve güveniyorlar. Bu alanda hizmet veren firmalar da bu sitelerin yapımlarını Web tasarımcılarına emanet ediyorlar. Bu anlamda Web tasarımcılarına büyük görevler düşüyor.
Profesyonel iş yaşantılarında varlıklarını reklam ajansı olarak sürdüren bir çok firma çağın gereğini yerine getirerek bu alana yöneliyorlar. Çok doğru ve isabetli bir karar. Tasarım anlamında da en sanatsal ve başarılı işleri çıkaran firmalar da bu tarz firmalar oluyor. Nedeni ise tasarımın bir ekip tarafından beraber olarak yürütülmesi.

Her firmada bir tasarımcı
Asıl işi tasarım yapmak olmayan firmalar da tercihlerini şu yönde kullanıyorlar; görsel tasarımı bu tür firmalara yaptırıyorlar, işin programlama ve yönetim kısmını ise kendileri yapıyorlar. Ama her geçen gün yoğunlaşan Internet gereksinimleri sonrasında Web sitelerinin sürekli olarak yeni teknolojiler ile güncellenmesi gereğince firmalar da artık bünyelerinde Web tasarımcıları bulundurmaya başladırlar.

    Bir Web tasarımcısını firmanız kadrosuna eklerken nelere dikkat etmeniz lazım? Dünyaya baktığımızda ve özellikle Amerika’yı baz aldığımızda okulların Web Tasarımcısı yetiştirecek bölümlerinin olduklarını görüyoruz.Ne yazık ki bu konuya ülkemizde akademik açıdan yeterli önem verilmiyor. Üniversitelerimizde sadece kurslar şeklinde bir eğitim söz konusu. Yada belli bölümlerde Webmaster’lık bir bütün olarak değil sadece bazı tasarım bileşenleri ayrı ayrı dersler olarak veriliyor. Peki okul harici belli bir standart var mı?

    Bu soruyu sorduğumuzda karşımıza iki farklı organizasyon çıkıyor.Biri CIW (Certified Internet Webmaster - http://www.ciwcertified.com/ ) diğeri ise WOW (World Organization of Webmasters - http://www.joinwow.org/). Özellikle CIW, dünyada çok geçerliliği olan bir yere sahip. İçeriği ise genel olarak ikiye ayrılmakta. Ayrıca CIW’nun verdiği IWA (International Webmasters Association) sertifikası dünyaca tanınan ve aranan bir sertifika. Sertifikanın içeriğine baktığımızda görsel tasarımın yanı sıra sitelerin online birer uygulama olduklarının kabul edildiği ve bu yüzden de müfredat içerisinde veritabanı dersleri ve Scripting dilleri hakkında dersler dahil edildiği görülüyor. Ek olarak site yönetimleri hakkında geniş konular içeren dersler de bulunuyor.

    Dünya piyasasında ilgi gören ve aranan bu sertifikanın eğitimini geçtiğimiz yaz Türkiye’ye Bilge Adam Bilgisayar Eğitim Merkezi ( 
http://www.bilgeadam.com ) getirmişti. Ancak Türkiye’deki Web Tasarımcısı tanımı tam oturmadığından dolayı ilgi görmemiş olsa gerek ki eğitim merkezi bu eğitimleri kaldırma kararı aldığını bildirdi. Ancak bu alandaki açığın farkında olan kurum çok farklı bir eğitim hizmetini içinde bulunduğumuz ay içerisinde sunuyor.

Komple bir Web – Multimedia eğitim seçeneği
Daha öncesinde Microsoft’un MCSE,MDBA ve MCSD eğitimlerini ACT – Akademi (Advanced Computer Technologies) adı altında sunan ve eğitim çözümleri üreten kurumun Web Tasarımcısı yetiştirmek için piyasaya çıkaracağı eğitim paketinin adı Academy of Multimedia. Web Tasarımcısı olmak isteyen ve eğitimini almak isteyecekler açısından Academy of Multimedia paketini inceledim. Şu anda bir çok yerde Web Tasarımı kursu adı altında eğitim veriliyor. Ancak eğitimlerinin içeriğine baktığımızda aslında hepsinin bir diğerinin kopyası olduğunu görüyoruz. Bir HTML editörü dersi ve resim işleme programının oluşturduğu içerik ne kadar yeterli olabilir ki?

    Academy of Multimedia’nın farkını da zaten bu noktadan sonra anlamaya başlıyorsunuz. Dersler arasında üniversite öğretim görevlilerince verilen görsel iletişim ve sanat dersleri bulunmakta. Gerçek bir tasarımcıyı yakalamak isteyen kurumun hedefi herhangi bir bilgisayar operatörü eğitimi vermek değil. Öğrencilerinin tasarım ve sanat yetilerini ortaya çıkarmak, geliştirmek isteyen kurum renk bilgisi, sanat bilgisi ve temel grafik kuralları gibi eğitimleri dersleri arasında yer veriyor. Academy of Multimedia Basic ve Advanced olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Bu kısma kadar anlattığım her eğitim Basic bölümünde de yer almakta, elbette sadece giriş seviyesinde. Advanced olarak devam etmek istenirse işte eğitim o zaman biraz daha geniş bir yelpazeye olarak karşımıza çıkıyor.

    Öncelikle Bilişim sektöründe çalışanların bilmesi zorunluluk haline gelen İngilizce konusunda sıkıntıları olan öğrencilerine yönelik bir eğitimleri bulunmakta. Bu eğitim sonrasında teknik bilgisayar eğitimi verilmeye başlanıyor. Sonrasında öğrencilerin tasarımı yapacakları platform hakkında bilgileri olması gerektiğini düşünen eğitim merkezi Microsoft Windows İşletim Sistemleri eğitimleri vererek öğrencilerin bu açıklarını da kapamaları konusunda yardımcı oluyorlar. Sırasıyla Web tasarımı, grafik tasarımı, ses tasarımı ve genel görsel iletişim bilgileri veriliyor. Tasarımda gerekli araçların tercihi de konularında lider olan firmalardan yana kullanılmış. Eğitim süreci boyunca Macromedia, Adobe ve ses tasarımı konusunda başarılı ürünlere sahip olan Sonic Foundry Media Software’in ürünleri kullanılıyor. Kurum aynı zamanda çok yeni bir Macromedia Yetkili Eğitim Merkezi. Zaten eğitimin sonunda da kursiyerlere Macromedia Sertifikası verilmekte.

    Macromedia araçlarından Dreamweaver, Flash, Fireworks, FreeHand, Authorware; Adobe’den Photoshop, Premiere ve Sonic Foundry firmasınında Sound Forge isimli ürünün son versiyonlarının eğitimleri veriliyor. Eğitim Advaced olarak seçildiğinde toplam 850 saatlik bir ders saatini kapsıyor. Gerçektende uzun soluklu bir o kadarda faydalı bir eğitim olarak görünüyor. Eğitim sonrasında kursiyerlerin proje yapmaları için kurum staj ayarlıyor ve aldıkları eğitimleri gerçek hayatta uygulayarak iş tecrübeleri kazanması konusunda da destek veriyor.
Bunlarla birlikte Bilge Adam ve Secret CV ( http://www.secretcv.com ) ortak bir anlaşma yaparak kurum sertifikalı öğrencilerine iş bulma konusunda yardımcı oluyor. Aslında işverenler açısından da çok kolaylık sağlanıyor bu proje ile. Bir işveren olarak firmanıza almayı düşündüğünüz bilgi işlem elemanını direk seçilmiş elemanlar arasından hiç bir ilana gerek kalmadan bulabiliyorsunuz. Başarıları kanıtlanmış elemanlar görevlerine daha çabuk adapte olarak hedeflerinize çok daha kısa sürede ulaşabilmenizde yardımcı olacaktır.

    Bu yazımda sizlere aktarmak istediğim bireyler anlamında gerçek bir Web tasarımcısı olmanız yolunda rotanızı nasıl çizmeniz gerektiği idi. Kurumsal açıdan bakıldığında ise firmanıza bir Web tasarımcısı alacaksanız ve üzerine hayli ciddi iş yükü ile gelecekseniz, bu alanda başarısını kanıtlamış bir elemandan yana tercih kullanmanız son derece önemli. Umarım bu konuda biraz olsun aklınızdaki soru işaretlerini yok etmişimdir yada yenilerini eklemişimdir. Ve de bir dip not: Web tasarımcısı olma yolunda eğitiminize devam ederken ve sonrasında gerçek deneyimlerden faydalanabileceğiniz başarılı Web tasarımcılarının buluştukları ve fikirlerini paylaştıkları http://www.zoque.com/vbulletin/index.php adresindeki Zoque sitesinin forumunu tavsiye ediyorum. 

Copyrights © 2024 Tüm Hakları Saklıdır